© 2023 Fresh Trading Limited. All right reserved.
Me kaikki tiedämme, että vihannesten ja hedelmien syöminen tekee hyvää sinulle. Ja se johtuu siitä, että ne ovat täynnä tärkeitä asioita kuten vitamiineja, mineraaleja, kuituja ja fytoravinteita, jotka auttavat kehojamme toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Sateenkaaren värien syöminen (tai juominen) hedelmien tai vihannesten muodossa auttaa saamaan oikein kunnon satsin näitä fiksuja ravintoaineita.
Käytämme smoothieiden ja mehujen valmistuksessa yli 32 erilaista hedelmää ja vihannesta. Ja vähintään viisi niistä päätyy jokaiseen tekemäämme smoothieen. Tässä hieman lisää infoa siitä, mitä nämä mahtavat luontoäidin antimet oikeasti tekevät, ja miten ne voivat huolehtia kehostasi.
On olemassa 13 erilaista vitamiinia ja iso satsi mineraaleja, joita kehosi tarvitsee jaksaakseen. Jokainen smoothiemme ja mehumme sisältää luonnollisesti joitain näistä hivenaineista (hieno sana kuvailemaan vitamiineja ja mineraaleja), jotka auttavat sinua eri tavoin. Tässä jotain näistä luonnollisista hyviksistä, joita löytyy myös meidän suositusta klassikostamme.
Folaatti ylläpitää aivojen normaalia toimintaa, vastustuskykyä ja veren muodostumista. Se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta, solujen jakautumista ja normaalia aminohappojen muodostumista.
Mangaani huolehtii sidekudoksen normaalista muodostumisesta, luiden ylläpitämisestä ja normaalista energia-aineenvaihdunnasta. Se suojaa myös soluja oksidatiiviselta stressiltä.
Kalium ylläpitää hermoston, lihasten ja verenpaineen normaalia toimintaa.
C-vitamiini tukee vastustusjärjestelmän normaalia toimintaa, lisää raudan tuotantoa ja auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta. 150 ml:n lasillinen appelsiinimehua hedelmälihalla antaa sinulle 46 % päivittäisestä C-vitamiiniannoksesta.
Nauti juomasi osana terveellistä elämäntapaa ja monipuolista ruokavaliota
Jos haluat kuulostaa siltä kuin tietäisit mistä puhut, lisää vain fytoravinteet lauseeseen. Fytoravinteiksi kutsutaan monipuolista joukkoa luonnollisia kasviyhdistelmiä, joita esiintyy hedelmissä, vihanneksissa, palkokasveissa ja täysjyvätuotteissa. Niitä on yli 5000 ja ne auttavat kasveja antamalle niille värin, maun ja hajun. Tutkimusta niiden vaikutuksesta ihmiskehoon on paljon tekeillä, mutta tiedämme jo, että ne sisältävät antioksidantteja ja niillä on tulehduksia estäviä etuja, mitkä auttavat vähentämään joidenkin kroonisten sairauksien riskiä.1
Tietääksemme niistä lisää, pyysimme Aberdeenin yliopiston tieteilijöitä tutkimaan smoothieitamme ja mehujamme. He huomasivat, että niitä oli erilaisia eri resepteissämme . Mansikka- ja banaanismoothiessamme oli eniten fytoravinteita (mukaan lukien feruliini- ja klorogeenihappo), ja appelsiinimehullamme oli korkein hesperidiini-taso. Sitten he ystävällisesti kirjoittivat löydöistään ja julkaisivat kirjoituksen täällä. Vaikka se ei ehkä voita bestseller-palkintoja, uskomme jutun olevan melko mielenkiintoinen – siispä keitä kuppi teetä, istahda mukavaan tuoliin ja nauti.
1. Wang X, Ouyang YY, Liu J, Zhu MM, Zhao G, et al. (2014) Fruit and vegetable consumption and mortality from all causes, cardiovascular disease, and cancer: systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ 349: 14.
Siihen on syynsä, miksi jätimme tämän osion viimeiseksi. Vaikka kuidut tekevät sinulle erittäin hyvää, siitä ei ole helppo puhua menemättä liikaa epämiellyttäviin yksityiskohtiin. Lyhyesti sanottuna, kuitu on se juttu, mikä ei hajoa suolistossasi ja millä on tärkeä rooli ruoansulatuskanavasi toiminnassa. Kuidun runsas syöminen yhdistetään pienempään riskiin saada sydänsairaus, tukos, tyypin 2 diabetes ja suolistosyöpä.1
Kuitenkin, suurin osa ihmisistä ei saa tarpeeksi kuituja ruokavaliostaan. Kun meidän pitäisi syödä tai juoda kuituja vähintään 30g päivässä, suurin osa aikuistaa saa paljon vähemmän
Kaikki smoothiemme ovat luonnollinen kuidun lähde, ja tarjoavat 1-4 g kuitua jokaista 150 ml:n annosta kohti. Jos pohdit, onko kuidun määrä smoothiessa sama kuin hedelmä- tai vihannespalassa, niin kyllä se on. Veimme pari pulloa Leedsin yliopistoon, ja mikroskoopin alla kuitu näytti täsmälleen samalta kuin kokonaisissa hedelmissä ja vihanneksissa. Siis hyviä uutisia. Kaikille, jotka tykkäävät lukea kuituisten solurakenteiden tutkimuksesta, kurkatkaa tämä.
1.https://www.nhs.uk/live-well/eat-well/how-to-get-more-fibre-into-your-diet