© 2023 Fresh Trading Limited. All right reserved.
The strawberries we use in our drinks might not seem that different from your local ‘pick-your-own’ variety. They’re red, go nicely with cream and like all other strawberries, they're not actually berries at all (although we don't usually talk about that). But the really special thing about the strawberries we put in our drinks is that they use less water. Thanks to some smart water management, this means there’s more to go around in the part of Spain where we grow them.
Mansikkamme tulevat Huelvan maakunnasta Etelä-Espanjasta, jossa asuu myös tuhansittain muuttolintuja. Linnut lentävät vuosittain Doñanan kansallispuistoon (yksi Euroopan ekologisesti tärkeimmistä kosteikoista), joka, kuten jo arvannet, tarvitsee paljon vettä voidakseen hyvin. Vaikka mansikanviljely hyödyttää taloutta tässä osassa Espanjaa, sen käyttämä vesimäärä ei ole niin hyvä linnuille. Joten päätimme löytää keinon käyttää vettä siten, että se on hyväksi sekä mansikanviljelylle että kansallispuistolle.
Vastauksen löytääksemme aloimme vuonna 2009 yhdessä Cordoban yliopiston kanssa kokeilla erilaisia kastelumenetelmiä. Muutaman kokeilun jälkeen he todistivat, että mansikoita oli mahdollista kasvattaa käyttämällä 10–40% vähemmän vettä kuitenkaan vaikuttamatta mansikoiden laatuun. Suurin osa vedestä säästyi suunnittelemalla huolellisesti kunkin kasvin tarvitsema vesimäärä, kastelemalla sitä vain tarpeen vaatiessa ja ylläpitämällä kastelulaitteita. Mansikka on viisasten marja.
Kävi ilmi, että veden säästäminen teki myös maatilan kastelujärjestelmän ja lannoitteiden käytön halvemmaksi. Jätevedet tekivät kasvualueesta yleensä liukkaan kävellä - kun jätteitä oli vähemmän, mansikanpoimijat eivät tunteneet kävelevänsä liukuhihnalla ja tilanhoitajat säästivät rahaa.
Tämä parempi tapa mansikoiden kasteluun oli niin onnistunut, että päätimme levittää sanomaa joka puolelle. Tämän tehdäksemme, meidän piti sitouttaa viljelijät ja ostajat – eritysesti jälleenmyyjät, jotka ostavat 70% Huelvasta kasvavista mansikoista. Joten vuonna 2014 aloitimme yhteistyön Sustainable Agriculture Initiative (SAI) -alustan ja joukon maatalous- ja elintarvikeyritysten kanssa, jotka hankkivat alueelta marjoja työskennelläkseen kunnianhimoisen vedensäästöprojektin parissa.
Yhdessä olemme kouluttaneet 77 maanviljelijää 45:llä eri tekniikalla huippuhyvän vesihuollon järjestämiseksi. Lisäksi olemme järjestäneet kurssin 38 maanviljelijälle, jotta he voisivat toimia neuvonantajina ja oman alansa asiantuntijoina. Tämän opetuksen lisäksi kutsumme viljelijät tutustumaan käytäntöihin kahdella esittelytilalla. Koulutuksemme on ilmaista, ja viestin välittämiseksi olemme julkaisseet työmme kaikille marjanviljelijöille. Sosiaalista mediaa käyttämällä voimme jakaa tärkeimmät vinkkimme. Tämä on saavuttanut yli 300 viljelijää, jotka kasvattavat 58% alueen marjoista.
Vuonna 2016, projektimme voitti Guardianin Sustainable Business Award -palkinnon (mistä olemme melko ylpeitä), ja kolme vuotta myöhemmin onnistuimme säästämään 500 miljoonaa litraa vettä yhdessä vuodessa. Kun suurin osa työstämme on nyt tehty, jatkamme työskentelyä mansikanviljelijöidemme kanssa varmistaaksemme, että projektin perintö pysyy hengissä. Seuraavaksi rikomme hiljaisuuden sen suhteen, että mansikat eivät ole marjoja.